Невероятно вкусни домашни питки

13/12/2019
"Най-вкусните домашни питки се хапват горещи "
Приготвяне35 мин.
Готвене35 мин.
Общо70 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо8 873
  • Преглеждания за месеца961
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята заедно със захарта се разтваря във водата и млякото, добавят се 2 с.л. брашно, разбърква се и се оставя за 10-15 минути, за да се активира маята. След това се добавят останалите продукти и се замесва тестото (месим 10 минути). Слагаме тестото в купа, покриваме със стреч фолио и кърпа, оставяме да втасва на стайна температура за 30-40 мин.

Тестото се изважда върху леко набрашнена повърхност и разделяме на две, оформяме две питки (елипса или кръг) с ръце и покриваме отново със стреч фолио или найлонова торбичка и кърпа, оставяме 20-25 мин.

В малка купичка разбиваме 1 с.л. брашно и 6-7 с.л. вода.

Намокряме върха на пръстите в малката купичка и притискаме леко - първо в краищата на малката питка, а след това оформяме квадратчета или ромбчета, като постоянно си мокрим пръстите тази процедура може да я направите и в тавата, в която ще печете, за да не се затрудните в пренасянето на питката, а и за да не се развалят формичките).

След това разбиваме продуктите за намазване и с четка мажем питката. Поръсваме със сусам или маково семе (аз поръсих едната със семки, а другата с шарена сол).

Поставяме в поръсена с брашно тава (за доближаване до оригинала, защото по принцип се пече в пещ) или върху скарата на печката покрита с хартия. Печем в загрята фурна на 200 градуса.

След като извадим от фурната напръскваме с вода и покриваме с чиста кърпа.

Може да намажете и с масло. Да ви е сладко!

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар