Начин на приготвяне
Разтваряме маята в хладка вода и добавяме захарта (медта), разбъркваме добре и оставяме настрана. През това време в голяма купа смесваме брашното (брашната, ако използвате няколко вида) и солта. След като маята се е разтворила, я прибавяме към брашното. Разбъркваме добре съставките, покриваме купата с чиста кърпа и оставяме тестото на топло за около 2 часа (може и повече), за да втаса.
Докато чакаме си приготвяме плънките.
Първата плънка я приготвяме като нарежем домата и маслините, настържем кашкавала, смиламе чесъна и смесим всички съставки в една купа.
За втората плънка е необходимо маслото да е леко омекнало, но не течно (разтопено), отново смиламе чесъна и заедно с накъсания магданоз смесваме съставките. Получената смес се оставя в хладилника, като за улеснение по-късно може да я изсипем във фолио и навием овално, така че да бъде във формата на мини саламче.
След като втаса тестото, слагаме брашно на кухненския плот и го изсипваме. Омесваме, за да не е лепкаво и разделяме на две части. Първата я разточваме с точилка във форма, наподобяваща правоъгълник. Намазваме я с първата плънка и навиваме на руло. Разрязваме рулото по средата (като не започваме от самото начало рулото, а около 2-3 см след него) и увиваме двете части, така че да се получи плитка. Поставяме суровата си франзела в тава (предварително съвсем малко намазнена и покрита с хартия за печене).
Взимаме втората чат от тестото и в зависимост от това колко голямо е то, може да го разделим на две части. Тук не ни трябва точилка. Взимаме едната част и чрез оформяне с ръце ѝ придаваме овален вид на нормална франзела. Оставяме я/ги в тавата при другата. Намазваме ги с яйце.
Слагаме ги да се пекат на 220°C в предварително загрята фурна за около 15-20 мин.
Франзелите, които изпекохме без пълнеж, веднага след изпичането им им правим хоризонтални разрези. Взимаме втората плънка от хладилника и я нарязваме на толкова кръгчета (части), колкото разрези сме направили на франзелите, и ги поставяме в тях.