Начин на приготвяне
Бутер тестото се разточва леко на тънка, кръгла кора с диаметър 33-34 см. С него се покрива тавичка, застлана с хартия за печене, диаметър 28 см. като и по стените се прилепва тестото, за да се образува ваничка, в която впоследствие ще се сложи плънката за соления пай.
Тавата се прибира в хладилник, за да не омеква тестото.
Празът се накълцва и задушава за 10 минути в маслото с малко сол. Сипва се на равен пласт във ваничката, поръсва се с половината кашкавал, а върху него се подреждат скаридите- обелени. Част от тях се заделят за накрая. В моя случай те бяха много големи и ги нарязах на парченца в плънката, но малките се слагат цели, както и тези, които се пазят за накрая, дори и да са големи.
Поръсва се с останалия кашкавал.
Яйцата се разбиват с щипка сол. Наливат се сметаната и млякото, добавят се и подправките и се разбърква хубаво до хомогенност. Тази смес се излива върху соления пай.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 28-30 минути или докато стегне. Тогава отгоре се подреждат заделените скариди и се допича за кратко, само колкото да загубят прозрачния си оттенък.
Соленият пай със скариди и праз се оставя да поизстине и стегне преди да бъде сервиран.
Добър апетит!