Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Солен пай с печурки и праз

Солен пай с печурки и праз

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
5287k2k1
Солен пай с печурки и праз
Снимка: Juliya
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Солен пай с печурки и праз - сочен, вкусен, ароматен. Лесна рецепта, която ще ви стане любима!"

Необходими Продукти

  • за блата
  • брашно - 500 г
  • вода - 300 мл
  • суха мая - 1.5 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1.5 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • за плънката
  • печурки - 500 г
  • праз - 200 г
  • олио - 3 с.л.
  • заквасена сметана - 100 г
  • сух копър - на вкус
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете меко тесто от брашното, водата, олиото, захарта, солта и сухата мая и го оставете на топло място за един час (може да използвате хлебопекарна).

През това време пригответе плънката.

Измийте и нарежете праза и го задушете в загрятото олио.

Прибавете нарязаните печурки за пая и гответе, докато течността се изпари.

Добавете сметаната и овкусете със сол, пипер и сух копър.

Тестото разделете на 2 части, разпределете го във форма и оформете страни.

Разпределете плънката и покрийте с останалата част от тестото.

Намажете повърхността с жълтъка и печете соления пай в предварително загрята на 180°С фурна за около 40 минути.

Соленят пай с печурки и праз е много вкусен и напомня на баница с праз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: