Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Солен пай със скариди и праз

Солен пай със скариди и праз

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Солен пай със скариди и праз10 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
16 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
61 мин.
Порции
8
"Скаридите са черешката на тортата при този страхотен солен пай, вижте какво друго сме скрили в него"

Необходими Продукти

  • бутер тесто - 230 г
  • праз - 500 г, около 3 стръка (грамаж на почистен)
  • скариди - 350 - 400 г (грамаж на небелени)
  • кашкавал - 400 г или друго меко зряло сирене (чедър, гауда, грюер)
  • сметана - 200 г готварска
  • яйца - 3 бр. XL или 4 по - малки
  • прясно мляко - 80 - 100 мл.
  • бял пипер - 2 щипки
  • индийско орехче - 2 - 3 щипки
  • сол - на вкус
  • масло - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бутер тестото се разточва леко на тънка, кръгла кора с диаметър 33-34 см. С него се покрива тавичка, застлана с хартия за печене, диаметър 28 см. като и по стените се прилепва тестото, за да се образува ваничка, в която впоследствие ще се сложи плънката за соления пай.

Тавата се прибира в хладилник, за да не омеква тестото.

Празът се накълцва и задушава за 10 минути в маслото с малко сол. Сипва се на равен пласт във ваничката, поръсва се с половината кашкавал, а върху него се подреждат скаридите- обелени. Част от тях се заделят за накрая. В моя случай те бяха много големи и ги нарязах на парченца в плънката, но малките се слагат цели, както и тези, които се пазят за накрая, дори и да са големи.

Поръсва се с останалия кашкавал.

Яйцата се разбиват с щипка сол. Наливат се сметаната и млякото, добавят се и подправките и се разбърква хубаво до хомогенност. Тази смес се излива върху соления пай.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 28-30 минути или докато стегне. Тогава отгоре се подреждат заделените скариди и се допича за кратко, само колкото да загубят прозрачния си оттенък.

Соленият пай със скариди и праз се оставя да поизстине и стегне преди да бъде сервиран.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: