Солен пай с печурки

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
5217k2k1
Солен пай с печурки
Снимка: Juliya
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Изключителна ретро рецепта за солен пай с печурки, с която да посрещнете гостите си на своя празник"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 1 бр.
  • вода - 25 мл
  • краве масло - 30 г меко
  • сол - 1/2 ч.л.
  • брашно - 150 г
  • за плънката
  • печурки - 300 г
  • лук - 1 глава голяма
  • зелен лук - 2 - 3 стръка
  • кашкавал - 100 г настърган
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • индийско орехче - щипка
  • копър - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете печурките на дребно и гответе в тигана без капака за около 15 минути, докато се изпари течността.

Нарежете лука на дребно, добавете към гъбите и гответе, докато лукът стане прозрачен (може да добавите малко олио).

Прехвърлете гъбите с лука в цедка, за да се отцеди от излишната течност, и оставете да изстинат напълно.

През това време пригответе тестото.

В купа разбъркайте яйцето, водата и маслото.

Сипете брашното и солта и замесете тесто за пай.

Разпределете го във формата с диаметър 26 см, покрита с хартия за печене, и оформете страни.

Към гъбите добавете нарязания зелен лук, кашкавала и подправките (без копъра).

Разбъркайте с лъжица и равномерно разпределете върху тестото.

Печете соления пай с печурки в предварително загрята на 190°С фурна за около 20-25 минути.

Извадете ароматния солен пай и поръсете с нарязания копър.

Соленият пай с гъби е много вкусен и лесен за приготвяне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: