Боб яхнията на баба

Румяна С.Румяна С.
Помощник Готвач
86
507
361
324
13/12/2019
"Бабината бобена яхния от едно време винаги намира място в тефтера с рецепти"
Приготвяне15 мин.
Готвене90 мин.
Общо105 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо100 343
  • Преглеждания за месеца10101
  • Преглеждания за седмицата1089
  • Рейтинг4.8 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Накисваме боба в студена вода за няколко часа /или от предната вечер/. Излейте водата, където се е киснал, налейте друга и го сложете на котлона да заври.

След като заври, изхвърлете тази вода и налейте нова, толкова че да покрие боба с един пръст и слагаме отново на котлона. Не слагайте сол!

Почистете и нарежете на дребно лука и морковите и добавете половината от тях към врящия боб.

Добавете и скилидките чесън цели, джоджена, както и половината олио. Оставяме боба да ври на средна степен /4-5/ до сваряване. При мен това беше 1 ч и 30 мин., но това зависи от сорта боб.

След като бобът е почти готов, добавяме измитите, обелени и нарязани на ситно доматки /може да използвате и домати консерва - около 150-200 мл/. Слагаме и солта.

След като бобът е сварен му правим и запръжката. В тиган изсипваме останалото олио, след като загрее добавяме и останалата половина от нарязаните лук и морков.

Запържваме за около 5 минутки и добавяме 2 ч.л. червен пипер, като запържаме и него за 30-тина секунди. Получената запръжка добавяме при боба и оставяме да ври 1-2 минутки. Махаме от котлона и затваряме боб яхнията с капак.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 5
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар