Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запеканки»Зеленчукова запеканка с боб и гъби

Зеленчукова запеканка с боб и гъби

Зеленчукова запеканка с боб и гъби
Снимка: Илиана Първанова
1 / 14
15/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Много интересна рецепта за зеленчукова запеканка с боб и гъби"

Необходими Продукти

  • картофи - 8 - 9 бр. средни
  • лук - 1 малка главичка
  • карфиол - 1 шепа начупен
  • чушки - 2 бр. зелени върхарки
  • праз - 1/3 стрък / 1 ч.ч. нарязан
  • гъби - 4 - 5 бр.
  • спанак - 1 - 2 шепи нарязан
  • боб - 1 и 1/2 ч.ч. бял (сварен)
  • кашкавал - 1 парче (6см×4см)
  • вода - около 1 ч.ч. (200 - 250 мл)
  • хималайска сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/3 ч.л. смлян
  • червен пипер -   1/2 ч.л.
  • чубрица -   3 щипки
  • босилек - 1 щипка (сушен и стрит)
  • куркума - 1/2 ч.л.
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • шарлан - 3 с.л.
  • За заливката
  • кисело мляко - 2/3 кофичка (от големите по 500 г)
  • яйца - 2 бр.
  • сода - 1/3 ч.л.
  • хималайска сол -   1/2 ч.л.
  • чубрица - 1 щипка
  • черен пипер - 1 щипка млян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме и нарязваме картофите на кубченца. Карфиола начупваме на малки розетчици, а лука и чушките нарязваме на ситно.

Разстиламе зеленчуците в тавичката и ги разбъркваме заедно с хималайска сол, куркума, кимион, черен и червен пипер, чубрица, сушен и ситно стрит босилек и шарлан.

Наливаме малко вода, колкото да е на половината от височината им, тоест без да ги покрива. Печем на 250 градуса за около 35-40 минути, докато омекнат картофите и водата се поизпари, като по време на печенето периодично разбъркваме.

През това време нарязваме праза, гъбите и спанака на ситно и ги смесваме с белия боб (предварително сварен или от консерва/буркан).

В отделен съд разбъркваме яйцата с киселото мляко, содата, хималайската сол, чубрицата и черния млян пипер.

След като са готови картофите, изваждаме тавичката от фурната и разстиламе отгоре новите зеленчуци с боба и поливаме равномерно заливката (може да я разпределим със супена лъжица за да има навсякъде).

Печем още 20 минути да лек златист цвят на 200 градуса. Поръсваме с настърган кашкавал и връщаме във фурната за 2-3 минутки, колкото да се разтопи.

Нарязваме на квадратни парчета и поднасяме запеканката още докато е топла. 

Нежна и същевременно богата на вкусове - зеленчукова запеканка с бял боб и гъби, достойна за празнична трапеза!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: