Начин на приготвяне
Зрелият фасул се накисва в хладка вода поне за 12 часа. На другия ден се измива и се слага в глиненото гърне. Съдът се пълни с вода до половината и се изчаква да кипне.
Първата вода се хвърля, след което се налива нова, но този път гореща, за да не се пукне гърнето. Към боба прибавяме ситно нарязаните лук и моркови, сухата чушка и свинското месо.
Съвсем леко посоляваме, захлупваме и оставяме да се задушава на тих огън за около 90-100 минути.
Изваждаме свареното месо, обезкостяваме го и връщаме свареното месо обратно при фасула, като ги оставяме да къкрят.
В отделен съд сгорещяваме олиото и запържваме в него червения пипер, като внимаваме да не изгори. Добавяме и брашното.
Разреждаме запръжката с няколко черпака от бобената чорба, след което я вливаме в гърнето със зрял фасул и варим още 7-8 минути.
Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязани пресни магданоз и джоджен.