Мляко от Спелта

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Мляко от Спелта6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
8 мин.
Общо
8 мин.
Порции
4
"Полезно мляко от спелта, което лесно може да си приготвите сами вкъщи и да включите в любими сладкиши и ястия"

Необходими Продукти

  • спелта - 60 - 100 г зърна или филирана
  • вода - 1 л
  • сол - 1 щипка
  • канела - 1 щипка, по желание
  • ванилия - 1 щипка или 1/2 шушулка, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Водата се кипва и по желание се ароматизира с канела или ванилия.Оставя да инфусионира 5-10 минути.

Към нея се сипва спелтата, щипка сол и се прехвърля в блендер или друг подходящ уред за фино смилане.

Включва се на максимални обороти за 30 секунди или повече, в зависимост от мощността на уреда. Трябва да се смели добре, но и да останат парченца и люспички от зърната, не е проблем.

Напитката от спелта се оставя да престои 10 минути и след това се прецежда през фина цедка.

Млякото от спелта се съхранява в хладилник, като най- добро за консумация е след като улегне поне два часа.

По желание се подслажда с мед, сироп от агаве или стевия.

Тази напитка съдържа в себе си всички полезни качества на спелтата, от която е приготвена.

Допринася на нашият организъм богатство от фибри, антиоксиданти, витамини, минерали, есенциални мастни киселини, протеини и въглехидрати.

Изключително подходяща е за хора с развита нетолерантност към лактоза, но по нищо не отстъпва на млякото от животински произход. По тази причина може да се консумира самостоятелно или да се използва за направата на сладкиши, питки, палачинки и други изделия и ястия, в които замества животинското мляко.

Единственият недостатък на напитката се изразява в това, че съдържа глутен в известни количества и този факт я прави неподходяща за хора с непоносимост към глутена.

* Остатъците от спелта след прецеждане на млякото не се изхвърлят, а от тях може да се приготвят вкусни веган бургери, палачинки, бисквити и други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Petya Ivanova
Petya Ivanova
Здравейте,
рецептата за мялкото е супер, но имам една малка забележка, предполагам, че не всички занят какво занчи думата " инфусионира ", а и не са длъжни.
За това оставям обяснението на думата тук.
====>
Преведено от английски-Инфузията е процес на извличане на химически съединения или аромати от растителен материал в разтворител като вода, масло или алкохол, като се позволява материалът да остане суспендиран в разтворителя във времето. Инфузия е и името на получената течност.
18.11.2020 22:26
1
1
Покажи всички подкоментари