Tелешко задушено по белгийски

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k17k12
Tелешко задушено по белгийски7 / 7
02/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
115 мин.
Порции
4
"Вкусно телешко задушено, което всеки трябва да опита в живота си поне веднъж... всъщност, сигурни сме, че ще има и втори"

Необходими Продукти

  • телешко месо - 800 - 900 г
  • тъмна бира - 660 мл (две кутийки)
  • лук - 1 глава, 250 г
  • моркови - 1 бр.
  • черен пипер - 3 - 4 щипки
  • дафинов лист - 1 бр.
  • карамфил - 2 гвоздейчета
  • индийско орехче - 1 щипка
  • джинджифил - 1 щипка на прах или пресен настърган
  • канела - 1 щипка
  • горчица - 10 г
  • мащерка - 1 ч.л. сушена или 1 клонка прясна
  • кафява захар - 2 с.л.
  • брашно - 20 г
  • доматено пюре - 3 - 4 с.л. (по желание)
  • сух хляб - 50 г (или галета)
  • зехтин - 40 г + за запържване на месото
  • масло - 25 - 30 г
  • оцет - 1 с.л.
  • магданоз - за поръсване
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете телешкото месо на едри парченца и го оваляйте в 20 г зехтин, черен пипер и щипка сол. Оставете да се отпусне на стайна температура.

Нарежете главата лук на ситно и запържете в останалия зехтин и маслото на слаб огън до омекване.

През това време загрейте тиган с малко мазнина на силен огън. Запечатайте телешките хапки до златисто и сипете оцета. Разбъркайте хубаво, за да се смесят соковете на месото с киселината.

Когато лукът омекне, сипете брашното, увеличете котлона и запържете за минутка. Добавете месото и хляба (натрошен или на кубчета - така или иначе ще се напои и разпадне при варенето) и бъркайте още минута, след това налейте бирата и гответе под капак 20 минути на умерен огън.

Нарежете моркова на кръгчета и го сложете в ястието. Прибавете и всички подправки плюс горчицата и още малко от черния пипер. Ако искате повече сос, може да сипете и малко водичка. Тук е моментът да сложите и доматеното пюре, ако желаете (но не присъства в оригиналната рецепта). Задушете отново за 1 час или докато месцето стане много крехко. Капакът на тенджерата трябва да е плътно затворен, а от време на време се разбърква и наглежда, за да не загори.

Готовото телешко по белгийски поднесете горещо, поръсено със свеж магданоз и гарнирано по желание с пържени картофки.

Това е и традиционният начин, по който се поднася, но тук наблягам на самото ястие за това телешко задушено, защото картофките всеки знае как да си ги приготви.

Ароматно и невероятно вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

E. Огнянова
E. Огнянова
Рецептата е страхотна. Заслужава си отделеното време за приготвяне.
09.01.2020 20:34
1
1