Начин на приготвяне
Пилето се измива. Подправките - сол, черен пипер, лют червен пипер, кимион и кориандър се слагат в малка купичка и се размесват. Пилето отвън се намазва със сместа от подправки.
Чесънът се обелва и скилидките се слагат цели в пилето. Пилето се слага в йенска тенджера с краката надолу. Върху него се слага на няколко места маслото. Полива се с бирата.
Захлупва се с капака и се пече около 150 минути. По средата печеното пиле може да се обърне, за да се запече и от долната страна. След това отново се обръща и се оставя да се допече. Пече се с капак, за да се задуши добре.
Картофите се обелват и измиват. Нарязват се на едри полумесеци. Морковите се обелват и измиват. Нарязват се на едро.
Чушките се измиват и почистват и също се нарязват на едро. Слагат се в тава. Овкусяват се със сол и черен пипер. Добавя се малко вода. Пекат се до готовност. Сервира се част от печеното коледно пиле с печените зеленчуци.