Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Вити тиквеничета за Бъдни Вечер

Вити тиквеничета за Бъдни Вечер

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Вити тиквеничета за Бъдни Вечер
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 7
24/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
58 мин.
Порции
6
"Вити тиквеничета за святата нощ, които ще се харесат на всички около трапезата"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 250 г фини
  • тиква - 500 г цигулка
  • захар - 6 с.л. или на вкус (според сладостта на тиквата)
  • ябълки - 1 бр.
  • лимонов сок - 1 с.л. (за ябълката)
  • канела - 2 щипки или на вкус
  • ванилия - 1 прахче
  • локум - 100 г (карамел с орехи)
  • орехи - около 130 г
  • олио - 1 малка кафена чашка+ за намазване
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тези празнични вити тиквеничета за Бъдни вечер реших да сложа богата плънка - от всичко, което обичам. Получиха се невероятно вкусни и с тях ще украся своята празнична трапеза.

Ябълката настъргах и полях с лимонов сок, за да не потъмнява. Не слагам повече от сока, за да не накиселява много.

Към плода настъргах на едро ренде и тиква. Добавих захарта, ароматите и малка чашка олио и разбърках. Така оставих за 10-15 минути, за да се отдели сосче. Ще призная, че прибавих към тази смес и малко алкохол (в случая една полска водка с дъх на канела и някакъв ароматен корен).

Разстлах корите за баница и намазвах една с олио, полагах следваща и върху нея разпределях от плънката равномерно + парченца локум и смлени орехи. Обичам да ми е богата плънката, но ако на вас ви е много, редете по 3 кори вместо по 2.

Завивах на охлюв, като в края забождам клечка за зъби, за да запази целостта си. Отгоре намазвам с още олио.

Изпичам тиквениците на 170 градуса за около 35-40 минути или до златист загар.

Когато изстинат, поръсвам с пудра захар.

Благословен и уютен празник Бъдни вечер ви желая!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: