Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Содена питка с хладка вода за Бъдни вечер

Содена питка с хладка вода за Бъдни вечер

Содена питка с хладка вода за Бъдни вечер
Снимка: Виктория Константинова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
105 мин.
Порции
10
"Бъдни вечер се посреща със содена питка - имаме рецепта за такава"

Необходими Продукти

  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • хладка вода - 650 мл
  • бакпулвер - 10 г
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - около 800 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подготвя се желязна паричка с пъпка дрян и червен конец. Може да се увие с фолио, за да е по-хигиенично. Брашното се пресява. В легенче се слагат захарта и солта.

Добавя се хладката вода, като тя не трябва да е нито студена, нито гореща. Добавят се бакпулвер и содата. Сместа шупва при всяка добавена съставка. Разбърква се добре, за да се разтворят захарта и содата.

Добавят се оцет и олиото. Отново се разбърква добре. Започва постепенно да се добавя брашното. Омесва се меко тесто, като вътре се слага паричката.

Оставя се в легенчете с малко брашно отстрани и се покрива с фолио. Оставя се на топло около час да почине. Подготвя се тава с олио. Тестото се разточва с големината на тавата. Слага се в тавата.

Украсява се по желание. Аз използвах 2 вилици, като боцках и издърпвах нагоре. Оформих кръст и направих борд на питката. Пече се в загрята на 180 градуса фурна за около 35 минути.

След като се изпече, се поръсва с вода и се покрива с вестник и месал. Оставя се за няколко минутки. Сервира се топла тази содена питка с хладка вода за Бъдни вечер.

Най-възрастният в къщата отчупва по парче за всеки, като се оставя парче и на госта Бог, който всеки кани на трапезата си. А паричката символизира успех и здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: