Начин на приготвяне
Пресяваме брашното заедно с бакпулвера и солта. Прехвърляме в купа и правим кладенче. В малка купичка разбъркваме содата за хляб и оцета. Щоп кипне, добавяме към брашното, наливаме и топлата вода и олиото и разбъркваме хубаво с ръце. Прехвърляме тестото на плота и омесваме за около пет минути. Добавяме увитата в алуминиево фолио паричка и размесваме тестото за още 5 минути.
Намазваме тавичка с олио и прехвърляме тестото в нея. Покриваме с кърпа и оставяме тестото до почине 15 минути. През това време включваме фурната на 180 градуса да загрее.
Оформяме по желание с помощта на две вилици питката и я слагаме да се изпече за около 25 - 30 минути в загрята фурна.
Изпечената содена питка намокряме със студена вода и увиваме в кърпа за 20 минути, за да си почине или както казват старите хора - да отиде да си обиколи нивата.
Да ви е сладко!