Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Лесна содена питка за Бъдни вечер

Лесна содена питка за Бъдни вечер

Величка  КалеваВеличка Калева
Чирак
84312961
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Разчупваме содената питка за Бъдни вечер с удоволствие"

Необходими Продукти

  • брашно - 2 - 3 ч. чаши
  • сода за хляб - 1 1/2 ч.л.
  • сол - 1 равна ч.л.
  • оцет - 2 ч.л.
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява три пъти (така се е правило преди за замесване на обредната питка) преди да започне замесването на тестото.

Хубаво е то да бъде леко затоплено. Прави се кладенче и в него се прибавят изгасената в оцета хлебна сода и солта.

Замесва се меко тесто и се оставя да почине 15-20 минути, като предварително се намазва с олио. После тестото се поставя в намазана с олио тавичка.

Преди това се отделя малко от него и се правят различни фигурки със символично значение, в зависимост от традицията в семейството и края, в който живеете.

Отгоре питката се намазва с олио и се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Камен Петров
Камен Петров
Това го одобрявам - такава трябва да бъде питката за Бъдни Вечер, семпла и без квас! А за НГ можем, да се разпуснем.
27.12.2017 23:51
1