Начин на приготвяне
Пресейте брашното 3 пъти в купа (така се прави при питка за празник), оформете кладенче и в него поставете солта, захарта, олиото, загасената в лимоновия сок сода и затоплената газирана вода.
Разбъркайте и замесете меко тесто, завийте с кърпа за около 30 минути. Отделете малка част от тестото за мотивите, а останалото тесто разпределете равномерно по дъното на намазана с олио малка тава.
За питка Боговица е характерно да бъде богато украсена. Започнете първо с кръста - с помощта на 2 вилици направете кръст по целия диаметър на питката, а после моделирайте две пиленца.
Едното наречете като символ на домашното огнище, а другото на домашните животни за здраве и берекет. Грозд за плодородие и слънце за топлина. Набодете питката с вилица на няколко места около мотивите, за да не се напука при печене.
Поставете тавата в предварително загрята на 190 градуса фурна и печете за около 35 минути до златисто кафяво. Завийте готовата содена питка с мокра и добре изстискана чиста кърпа за около 10 минути да омекне.
Коментари