Начин на приготвяне
Пресейте 500 г от брашното в дълбока купа. Прибавете солта и захарта, разбъркайте.
Направете кладенче в брашното. Угасете содата със супена лъжица оцет.
Добавете я заедно с газираната вода и олиото към брашното. Първоначално започнете да бъркате с лъжица, като вземате малко от брашното до оформянето на тесто. След това замесете с ръце.
Поръсете върху плота останалото брашно и бакпулвера. Доомесете тестото за питката.
Измийте старателно една паричка и я увийте във фолио. Сложете я в тестото и пак премесете за кратко. Оформете готовото тесто на топка. Сложете лист хартия за печене в тава.
Сложете вътре тестото, внимателно го разстелете с помощта на пръсти. Със сито поръсете малко брашно отгоре и оставете така 20-тина минути. Междувременно включете фурната на 200 градуса.
Направете разрез с остър нож върху тестото, като оформите кръст. С помощта на две вилици оформете и борда, прищипвайки.
Печете содената питка за около 35 минути. След това я охладете върху решетка и поднесете на трапезата за Бъдни вечер.
Красивата содена питка за Бъдни Вечер е готова.