Начин на приготвяне
Пилето варим в подсолена вода. Гъбите ги белим и нарязваме на малки парчета, моркова и лука също режем на ситно.
Гъбите ги варим също в подсолена вода до полуготовност.
Ориза мием добре под течаща вода и оставяме да се изцежда в гевгир.
Нарязаните на ситно лук и моркови запържваме в съд с мазнина. Добавяме ориза и разбъркваме добре.
Като се позапържат, добавяме от бульона на гъбите. Мерете си с чашка (1 чашка ориз - 3 чашки вода). В случая имаме два бульона - гъбен и пилешки. Използвайте и от двата.
Гответе в съда за кратко, овкусете със сол, черен пипер, чубрица.
Накрая изсипете всичко в тавата и поръсете със черен пипер на зърна.
Маслото нарежете на кубчета и равномерно разпределете отгоре. Най-отгоре подредете сварените пилешки бутчета (моята снимка е с две бутчета, тъй като в нас само аз ям месо). Поръсете допълнително чубрица най-отгоре.
Поставате тавата с пилето с ориз в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете до готовност ориза на фурна. Това отнема около 40 минути.
Извадете тавичката, след като се сготви пилешките кълки с ориз и зеленчуци, и завийте с чиста кърпа за около 10- 15 минути.
Добър апетит!