Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Гювечета»Гювечета с боб и балучка

Гювечета с боб и балучка

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Гювечета с боб и балучка
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
3
"Най-апетитните гювечета се приготвят с боб, балучка и още много малки тайни, които допринасят за изумителния вкус на ястието"

Необходими Продукти

  • боб - 1 1/2 ч.ч., сварен, бял
  • червен боб - 1 1/2 ч.ч., сварен
  • лук - 15 бр., малки лукчета (балучка)
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. суха
  • чушки - 1 бр., печена червена пиперка
  • сини сливи - 6 бр.
  • чери домати - 6 бр.
  • олио - 6 с.л.
  • джоджен - 1 с.л. гьозум
  • девесил - 3 щипки
  • червен пипер - 1 ч.л. пушен
  • люти чушки - 3 бр., по желание
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера загряваме растителната мазнина.

Балучката обелваме и измиваме.

Морковът нарязваме на кубчета, а сухата чушка стриваме на едро.

Печената пиперка нарязваме на ивици, а доматите разполовяваме.

Запържваме в мазнината първо лукчетата и кубчетата морков под капак.

Разбъркваме често, докато те се карамелизират.

Добавяме сухата пиперка и почистените от костилка сини сливи.

Прибавяме сверения и отцеден стар фасул.

Овкусяваме с ароматните подправки гьозум, девесил, пушен пипер и сол.

Отстраняваме съда от котлона.

Разпределяме съставките в три гювечета.

Подреждаме по два нарязани домата и ивици от червената пиперка.

Прибавяме по една люта чушка за пикантност и поставяме капачетата.

Поставяме гювечетата с боб и балучка в студена фурна и запичаме за 20 мин. на 200 градуса.

Съвет: Лукчетата най-лесно се белят, като се подрежат леко при върха, където излизат листата. Слагат се за 1 мин. във вряща вода, изваждат се и се слагат във вода с лед. След това се стискат с два пръста откъм коренчето и обеленото лукче изскача от люспата.

Адаптирано от сп. Меню.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: