Начин на приготвяне
В тенджера загряваме растителната мазнина.
Балучката обелваме и измиваме.
Морковът нарязваме на кубчета, а сухата чушка стриваме на едро.
Печената пиперка нарязваме на ивици, а доматите разполовяваме.
Запържваме в мазнината първо лукчетата и кубчетата морков под капак.
Разбъркваме често, докато те се карамелизират.
Добавяме сухата пиперка и почистените от костилка сини сливи.
Прибавяме сверения и отцеден стар фасул.
Овкусяваме с ароматните подправки гьозум, девесил, пушен пипер и сол.
Отстраняваме съда от котлона.
Разпределяме съставките в три гювечета.
Подреждаме по два нарязани домата и ивици от червената пиперка.
Прибавяме по една люта чушка за пикантност и поставяме капачетата.
Поставяме гювечетата с боб и балучка в студена фурна и запичаме за 20 мин. на 200 градуса.
Съвет: Лукчетата най-лесно се белят, като се подрежат леко при върха, където излизат листата. Слагат се за 1 мин. във вряща вода, изваждат се и се слагат във вода с лед. След това се стискат с два пръста откъм коренчето и обеленото лукче изскача от люспата.
Адаптирано от сп. Меню.