Начин на приготвяне
Идея за боб на фурна по ретро рецепта от 1927 година.
Бобът се измива много добре, докато спре да пуска цветна вода.
Залива се със студена вода и се оставя да се накисне за 3 ч.
Водата, в която е киснал бобът, се изсипва.
Налива се нова вода и се слага да ври.
След завиране, водата се изхвърля, като се налива нова вода.
Изхвърлят се три води след завиране.
Вари се в четвърта вода.
След завиране на четвъртата вода се прибавя сода.
Празът се почиства и измива.
Нарязва се на едро и се прибавя към боба.
Морковите се измиват и обелват.
Настъргват се на едро ренде.
Прибавят се към боба.
Разбърква се и се оставя да ври на бавен огън 30 Мин
Чушките се нарязват на ситно и се прибавят към боба.
Прибавя се джоджен, сол и олио.
Оставя се да ври до сваряване.
Изсипваме сварения боб в гювечета и се слагат да се пекат без капак за 60 Мин. на 180 градуса.
Шарен печен боб с праз в гювечета е готов за бъде похапнат.