Начин на приготвяне
Всички продукти трябва да са със стайна температура.
Маята се натрошава в купичка, налива се 1/2 чаша топличка вода и се поръсва с лъжица брашно.
В дълбока купа се пресява брашното и в средата се прави трапчинка, в която се слагат двете яйца, белтъка от третото, млякото, солта и захарта.
Добавя се шупналата мая. Започва се разбъркване с лъжица от центъра към края на купата, докато се погълне цялото брашно.
Преминава се към месене с ръце. Посипва се брашно с шепа отстрани по стените и по дъното на купата, като се повдига сместа. Когато спре да се лепи по пръстите, се прехвърля върху работния плот, който е поръсен с брашно. Месенето продължава, като периодично се обръща тестото върху брашнения слой.
При постигане на еднородна, средно мека консистенция на тестото, месенето спира и се разделя на три топки, които се оставят да втасат на топло, покрити с кърпа в същата купа.
Подготвя се кръгла тава с диаметър 30 см. Намазва се с олио и се поръсва с брашно.
Маслото се разрязва на девет квадратчета.
Тестото за питка е готово, когато е удвоило обема си.
Връща се всяка топка на плота по отделно и се дели на око на три по-малки. Всяка се размесва и в центъра ѝ се слага кубче масло. Премесва се леко и внимателно се подрежда в тавата. Същата процедура се следва и за останалите топки в купата, като се следи плотът да е покрит с брашно.
Покрива се с хартия, отгоре с кърпа и се оставя да втаса отново за час, или докато се изпълни тавата.
След половин час се включва фурната до достигане на 210-220 градуса.
Отделеният жълтък се разбърква с 1 с.л. олио и при готовност на погачата се намазва върху нея.
Поръсваме питката с микса от семена.
Изпича се за около 30 минути на позиция в средата на фурната с вентилатор.
Поднасяме готовата питка с кисело мляко и масло.