Начин на приготвяне
Пуска се фурната да се затопля до 190 градуса.
В купа се натрошава сиренето. Добавят се млякото и яйцата, като единият жълтък се отделя в чаша – за намазване. Маслото се нарязва на парченца.
Приготвя се намазана с олио тава, не по-голяма от 30 см в диаметър.
Разгъва се първата кора, разнасят се върху нея около 10 супени лъжици от сместа. Напръсква се с 3 лъжици олио. Затваря се единият край малко към центъра и се навива на руло. Подреждат се в посока от външната страна на тавата към средата ѝ. Така се подготвят и другите две къпани кори за баница.
Наредената баница се разрязва на кръст на четири. Ако е останало от сместа, се разпределя отгоре. Разпределят се и парченцата масло. Следва газираната вода.
Приключва се с намазването на жълтъка.
Поставя се тавата в средата на фурната, като температурата се понижава до 180 и се пече час и 10 минути, защото тези кори са по-дебели и термичната обработка не трябва да бъде бърза, нито силна.
Подготвят се късметите: нарязват се и се увиват около клечки за зъби.
Готовата коледна баница с къпани кори се изважда, поръсва се с вода и се покрива с хартия и чиста кърпа за 5 минути.
Набождат се клечките с навитите около тях късмети, като се разпределят равномерно по повърхността.