Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Бухнала питка със сусам

Бухнала питка със сусам

Elena TodorovaElena Todorova
Готвач
949862
Бухнала питка със сусам
Снимка: Виктория
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
95 мин.
Порции
10
"Вижте питката, която е в състояние да откаже всяка дама от диетата!"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр. + 1 за намазване
  • мая - 1 кубче прясна (40 г)
  • прясно мляко - 250 мл
  • вода - 250 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • сирене - 250 - 300 г
  • брашно - към 1 кг
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в леко топлото прясно мляко заедно със захарта и 1 с.л. брашно. След като се активизира се излива кладенче в пресятото брашно, където вече сте добавили хладката вода с яйцето и солта.

Замесете гладко тесто със средна мекота, ударете го в масата 20-30 пъти и го оставете да втаса. Оставете да почине 20-тина минути.

Разделете тестото на еднакви топки - около 8 на брой. Всяка разстилайте, намазвайте с масло, поръсвайте със сирене и пак оформяйте на топка. Топките подреждайте една до друга в подмазнена тава и оставете да втаса на топло, покрито с кърпа за около 1 час.

Питката се намазва с разбитото яйце с 1 с.л. олио и се поръсва обилно със сусам. Изпечете питката в предварително загрята фурна на 180-200 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Иси
Иси
изглежда превъзходна...
10.01.2016 00:30