Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Пълнени Чушки»Пълнени сухи чушки, печени в глинен гювеч

Пълнени сухи чушки, печени в глинен гювеч

Потребител#240543Потребител#240543
Помощник Готвач
54278138153
Пълнени сухи чушки, печени в глинен гювеч
Снимка: Потребител#240543
2 / 3
30/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
5
"Изисква се майсторлък, за да приготвиш вкусни пълнени чушки в гювеч, но не се тревожете - даваме ви рецептата стъпка по стъпка, за да се справите отлично"

Необходими Продукти

  • ориз - 250 г бял
  • чушки - 10 бр. сухи червени
  • червени боровинки - 50 г сушени
  • сушени домати - 100 г /1/2 бурканче от 250 г/
  • лук - 1 гл./1 вр. пресен/
  • чесън - 5 ск.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л. едро смлян
  • червен пипер - 1 ч.л. сладък
  • олио - 50 мл
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязват се на дребно лукът и чесънът. При използване на пресен лук, първо се пуска чесъна и след 2-3 минути се прибавя лукът. Времето за пържене се намалява наполовина.

Запържват се в олиото 10 минути.

Прибавя се измитият в няколко води ориз и се разбърква няколко пъти. Ръсят се чубрицата, черният и червеният пипер, разбърква се и се налива чаша гореща вода. Захлупва се за още 10 мин. да се задуши.

Заливат се сухите чушки с две чаши хладка вода да омекнат, докато стане готова плънката. Те ще изскочат над водата, защото са леки - притиснете ги с чиния.

Когато оризът стане готов, се дърпа от огъня, добавят се сушените боровинки и се оставя отворен да поизстине, а чушките се отцеждат, но не се хвърля водата от тях, защото с нея ще залеете напълнените чушки.

С малка лъжичка се пълнят чушките до 3/4 от вътрешността им - при печенето оризът ще набъбне още.

Подреждат се в глинения гювеч. Ако е останала смес, се разпределя между пълнените чушки. Пускат се сушените доматчета, цели или на едри парчета, и всичко се залива с водата от чушките, в която, преди това, е разтворена една чаена лъжичка сол.

Позиционира се гювечът на най-долното стъпало на фурната и тогава се включва на 180 градуса за 40-50 минути.

При готвене в гювеч никога не се затопля фурната предварително!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: