Начин на приготвяне
Измиваме хубаво ориза. Поставяме го в тенджера с малко студена вода, слагаме го да заври.
След като леко се надуе го отдръпваме от котлона.Оставяме го да се охлади и да си поеме останалата вода. Добавяме каймата, солта, черният млян пипер и чубрицата.
Разбъркваме хубаво. На дъното на гърнето слагаме 1 с. л. мас, едно листо от киселото зеле. И започваме да навиваме сармите.
На всеки ред сарми се слага дафинов лист, червен пипер и пак малко мас - около 1 с.л. И така докато свършат сармите.
Най-отгоре пак слагаме дафинов лист, червен пипер и мас. След това залива с 1 ч. ч. зелева чорба, 2 ч.ч. вода. Може да се наложи да се долива вода.
Печем във фурната за около 2 часа на бавен огън 150 градуса. Получават се много сочни сарми. Научила съм тази рецепта от моята майка, а тя от нейната.
В Генерал Тошево, Ути Бъчваров присъства на фестивала на сармата, точно от този тип рецепти за Добруджански сарми.