Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Зелеви сарми с киноа и ориз

Зелеви сарми с киноа и ориз

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Зелеви сарми с киноа и ориз
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 2 бр., листата
  • ориз - 330 г
  • киноа - 1 ч.ч., червена
  • гъби - 120 г, от консерва, горски
  • сухи чушки - 2 бр.
  • кимион - 11/2 с.л.
  • черен пипер - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 1/2 с.л.
  • лют пипер - 1 ч.л., на люспи, по желание
  • мащерка - 1 ч.л.
  • олио - 1 ч.ч.
  • зеленчуков бульон - 3:1 към ориза, горещ
  • зелев сок - 1 к.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зелевите листа нарязваме на квадрати, като отстраняваме твърдата част.

Поставяме ги в плитка чиния, готови за завиването на сармите.

В касерола със сгорещена растителна мазнина поставяме за кратко нарязаните гъби да се задушат.

Оризът е накиснат за 1-2 часа в хладка вода.

Киноата е предварително сварена в съотношение 1:2.

Прибавяме измития и отцеден от водата ориз. Намаляваме огъня и разбъркваме, докато той стане стъклен.

Натрошаваме сухите пиперки и отново разбъркваме сместа. За любителите на пикантната кухня можете да прибавите и люта чушка.

Изсипваме 1 ч.ч. горещ зеленчуков бульон (или вода, ако не разполагате с такъв).

Продължаваме да бъркаме, докато оризът поеме от течността.

Към него прибавяме ароматните подправки - черен и червен пипер, кимион и стритата мащерка.

Добавяме отцедената киноа и разбъркваме сместа още веднъж.

Плънката ни е готова и след като се охлади, е време да завием сармите.

Във всяко листо поставяме по лъжица от сместа и завиваме на руло.

Не свиваме стегнато, защото оризът набъбва и разкъсва листата.

На дъното на тенджерата, в която ще варим постните сарми поставяме плоска чиния с диаметъра на дъното на тенджерата.

Подреждаме върху нея сармите плътно, като отгоре ги притискаме с още една чиния, да не изплуват.

Заливаме ги с горещия зеленчуков бульон и растителна мазнина. Прибавяме и зелевата чорба.

Щом бульонът заври, намаляваме температурата и оставяме да къкри.

Зелевите сарми се готви за около 35-40 минути.

Поднасяме зелевите сарми с киноа и ориз топли, поръсени с малко лют пушен пипер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: