Начин на приготвяне
Свинските гърди подреждаме в голяма чиния. С острието на ножа пробождаме месото на няколко места.
Смесваме всички подправки - кимион, мащерка, черен пипер със сосовете и горчицата.
С получената смес обтриваме добре месото, като се стремим ароматите да влязат и в прорезите.
Сланината и чесънът нарязваме на тънки ивици, подходящи за шпиковане. Във всяка вдлъбнатина поставяме парченце сланина и чесън.
Моите гърди бяха по-постни, затова прибавих сланината.
Все още не овкусяваме със сол, защото месото ще остане жилаво.
Покриваме съда със стреч фолио и поставяме шпикованите свински гърди в хладилник за 24 часа.
Изваденото месо оставяме за час да се темперира.
Поръсваме го със сол от двете страни. Поставяме го в тава за запичане. Доливаме от виното и малко вода. Покриваме съда с алуминиево фолио.
Печем в предварително загрята на 240 градуса фурна.
След около 35 минути температурата се намалява на 200 градуса и се готвим печеното свинско още около 30 минути.
След запичането махаме фолиото и отливаме от отделилите се сосове, около 60 мл.
Свинските гърди се запичат още малко до образуването на приятен загар.
Соса приготвяме, като поставим ситно нарязания кромид лук в нагорещената мазнина.
След като се карамелизира, прибавяме гъбите.
След като те се задушат, доливаме виното и оставяме алкохола, за да се изпари.
Нишестето се разтваря в 2 с.л. вода и се добавя към редуцираното вино.
Слага се на огъня да се сгъсти и се прибавя студено масло при непрекъснато разбъркване.
Подправя се със сол и се добавя стритата мащерка.
Поднасяме шпикованите свински гърди полети с гъбения сос.