Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Свинско печено»Шпиковани свински гърди на фурна

Шпиковани свински гърди на фурна

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Шпиковани свински гърди на фурна
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • свински гърди - 800 г, без кост
  • червено вино - 120 мл
  • За мариноване
  • дижонска горчица - 3 с.л.
  • сос уорчестър - 3 с.л.
  • соев сос - 4 с.л.
  • черен пипер
  • сланина - 50 г
  • чесън - 4 скилидки
  • гъбена гарнитура
  • кралски печурки - 350 г
  • червен лук - 1 малка глава
  • червено вино - 60 мл.
  • нишесте - 1 ч.л., с връх
  • масло - 1 с.л., студено
  • растителна мазнина - 2 с.л.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинските гърди подреждаме в голяма чиния. С острието на ножа пробождаме месото на няколко места.

Смесваме всички подправки - кимион, мащерка, черен пипер със сосовете и горчицата.

С получената смес обтриваме добре месото, като се стремим ароматите да влязат и в прорезите.

Сланината и чесънът нарязваме на тънки ивици, подходящи за шпиковане. Във всяка вдлъбнатина поставяме парченце сланина и чесън.

Моите гърди бяха по-постни, затова прибавих сланината.

Все още не овкусяваме със сол, защото месото ще остане жилаво.

Покриваме съда със стреч фолио и поставяме шпикованите свински гърди в хладилник за 24 часа.

Изваденото месо оставяме за час да се темперира.

Поръсваме го със сол от двете страни. Поставяме го в тава за запичане. Доливаме от виното и малко вода. Покриваме съда с алуминиево фолио.

Печем в предварително загрята на 240 градуса фурна.

След около 35 минути температурата се намалява на 200 градуса и се готвим печеното свинско още около 30 минути.

След запичането махаме фолиото и отливаме от отделилите се сосове, около 60 мл.

Свинските гърди се запичат още малко до образуването на приятен загар.

Соса приготвяме, като поставим ситно нарязания кромид лук в нагорещената мазнина.

След като се карамелизира, прибавяме гъбите.

След като те се задушат, доливаме виното и оставяме алкохола, за да се изпари.

Нишестето се разтваря в 2 с.л. вода и се добавя към редуцираното вино.

Слага се на огъня да се сгъсти и се прибавя студено масло при непрекъснато разбъркване.

Подправя се със сол и се добавя стритата мащерка.

Поднасяме шпикованите свински гърди полети с гъбения сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: