Начин на приготвяне
Разбиваме с вилица две яйца в купа. От тях си отделяме в друга купичка много малко, за да си намажем питката, след като я оформим. В киселото мляко слагаме 2/3 ч.л. сода за хляб и разбъркваме, отделяме я на страна да се активира.
След това слагаме киселото мляко със содата, солта и олиото и разбъркваме всичко с лъжица. Слагаме 2 ч.ч. брашно от лимец постепенно, като бъркаме. Като не може да се бърка вече, го махаме и месим.
Замесваме тестото с ръце върху намазнена маса. Намазваме малка тава с олио и посипваме с бяло брашно, за да не залепне питката.
Оформяме питката с кръгла форма, като я сплескваме. Правим хикс отгоре с остър нож. С четка мажем с отделеното част от яйце и поръсваме обилно със сусам.
Печем в загрята на 180 градуса фурна до изпичането и приятен загар.
Коментари