Начин на приготвяне
Брашното се пресява два-три пъти. Изсипва се в дълбок съд и в него се прави кладенче.
Зелевата чорба се смесва с горещата вода, хем да се разреди, за да не е много солена, хем да се затопли леко.
В зелевата чорба се добавя содата за хляб, разбърква се, за да се изгаси содата, и постепенно се добавя към брашното заедно със зехтина, захарта, цялото яйце и белтъка на второто яйце (жълтъкът се оставя за намазване). Ако правите питката за Бъдни вечер, пропуснете яйцата, за да е постна питата.
Замесва се меко тесто и се доомесва на плот, поръсен с брашно.
Тестото за питки се разделя на 12 парчета, като всяко парче се оформя на топче и леко се сплесква, след което във всяко се слага увит във фолио лист с пожелание (късмет) и се завива на розичка. В една от розичките се слага и увита във фолио пара.
Розичките на содената питка се прехвърлят в тавичка, постлана с хартия за печене, отгоре се намазват с разбития жълтък с малко олио и се поръсват със семена по желание.
Пече се в умерена фурна за около половин час.
След като се изпече содената питка със зелева чорба се поръсва с малко вода, завива се с кърпа и се оставя леко да поизстине.
Добър апетит!
Коментари
1 ч.л. сода за хляб
Това грешка ли е или аз нещо не разбирам?