Начин на приготвяне
Рецептата е изключително лесна и бърза, само трябва да знаете как да приготвите скаридите и пастата, за която давам подробни инструкции.
За 200 г тестени изделия се слагат най-малко 2 л вода и 20 г сол. Солта трябва да се добави към водата преди пастата.
Потопете паста Фарфале в силно кипяща вода.
По време на готвене не покривайте тенджерата, в която ги варите с капак, и не забравяйте да разбърквате пастата от време на време с лъжица.
Времето за готвене е на опаковката. Две минути преди готовността опитайте и регулирайте времето за готвене според вашите желания до степента на твърдост на Фарфале.
Когато ги извадите, имайте предвид, че трябва да ги оставите още една-две минути да отпочинат.
Не изплаквайте готовата паста със студена вода! Резкият спад на температурата може да развали вкуса й и да намали съдържанието на хранителни вещества и витамини.
Избирайте паста от качествена твърда пшеница. Рецептата, която ви предлагам, е с пълнозърнести Фарфале с ленено семе, аромат на босилек, сепия, домати и скариди.
Подготовка на скаридите:
Размразете, ако са замразени, изцедете ги от излишната вода и ги подсушете.
Нарежете на половинки чери доматите, както и скилидките чесън.
Загрейте зехтин в подходящ тиган и сипете чесъна, стрита чили чушка и щипка черен пипер.
Изчакайте няколко секунди да се сотират и добавете скаридите.
Намалете котлона и добавете виното, редуцирайте за около 5 мин. и добавете чери доматите.
Гответе около 4 минути на среден котлон.
Когато доматчетата се задушат и омекнат, добавете пестото (можете да приготвите и без песто), като го разбъркате внимателно, да не се обезформят доматките.
Фарфалето с чери домати, скариди и песто може да се готви на два котлона едновременно. Приготвя се бързо, необходими са ви само усет и внимание.
Обикновено не се поднася с пармезан, но някои хора харесват и с него, така че поднесете ястието както ви е вкусно.
Завършекът с аромата на пестото от босилек придава на ястието експлозивен аромат и вкус.
Този вид ястие можете да приготвите и без скаридите, като го поднесете с пармезан - ще бъде готово за 5 минути!