Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Патешко месо»Печени патешки бонфиленца в плодова марината

Печени патешки бонфиленца в плодова марината

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Печени патешки бонфиленца в плодова марината9 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Експлозия от вкусове в чиния - патешки бонфиленца в плодова марината, да ви е сладко"

Необходими Продукти

  • патешки бонфилета - 300 г
  • портокали - 1 и 1/2 сока
  • ананас - 200 г обелен или кръгчета от консерва
  • лимони - 2 - 3 с.л. сок
  • шалоти - 3 бр.
  • зехтин - около 6 с.л. + за поръсване по желание
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предлагам ви чудно вкусно мезенце с тези разкошни патешки бонфиленца. Комбинирате ли ги с хубава гарнитура, те могат да се превърнат и в изискано основно ястие.

Не трябва да бъркаме патешкото бонфиле с гърдите, от които приготвяме така обичаното магре.

Бонфилето е фино и малко, доста по-тънко и крехко. Тъй като все пак си е дивечиво месо си има тънкости, които ако не се спазят, може да стане сухо и жилаво.

Може да се пекне направо без предварителни обработки, но в тази рецепта ви представям как да го направите още по-изкусително.

Първоначално го почистваме от външни видими ципички, без да нарушаваме целостта му. Не пипаме жиличката в средата, защото ще го разкъсаме.

Ако все пак много искате да я премахнете, трябва да нарежете на тънки ивици месцето. Аз го оставям цяло, защото при мариноването ципичката в средата си омеква и не я забелязвам дори.

Поставяме филенцата в дълбока купа и натриваме с черен пипер и много малко сол.

Смиламе 140 г от ананаса със сока от 1 портокал и малко лимонов сок. Сипваме при патешкото, така че хубаво да обгърне всяко от бонфилетата. Покриваме със стреч фолио и оставяме в хладилника да престои 1 денонощие.

Когато искаме да изпечем нашето разкошно мезенце, му приготвяме ароматна компания от лук шалот в съчетание с ананас и сок от портокал.

За целта режем лука на жулиени и запържваме до омекване в 3 лъжици зехтин. Сипваме сока от останалия 1/2 портокал и рестото от ананаса - 60 г, смлян на кашичка. Добавяме сол на вкус и малко черен пипер и бъркаме до редуциране на този един вид сос.

Ще се запитате защо не ползваме марината, която е съставена от същите компоненти. Не правим това, защото в нея има отделена от месото кръв. Понякога отбирам само отгоре, където не забелязвам остатъци от кръвта, но вие направете както прецените.

Идва ред на протагониста в тази рецепта - патешкото.

Отцеждаме от маринатата, като поставяме филенцата върху кухненска хартия.

Запичаме всяко в силно нагорещен тиган със зехтинче. Нека си добие тъмно златиста коричка, а отвътре да розовее.

Поднесяме вкусното месце топло върху канапе от ароматния лук шалот.

Добър апетит! Печените патешки бонфиленца в плодова марината са страхотни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: