Пита Цвете

Пита Цвете
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12 парчета

Необходими Продукти

  • мая - 20 г жива
  • яйца - 2 бр. без един жълтък за намазване
  • олио - 2 с.л.
  • прясно мляко - 200 мл
  • вода - 50 мл топла, за маята
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.равна
  • сирене - 200 г
  • брашно - 600 г
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Размийте маята с топлата вода и захарта, докато шупне. Добавете я към останалите съставки и замесете гладко тесто. Оставете го да втаса 40 минути.

От втасалото тесто отделете 3 части с размера на ябълка, а от останалото оформете 3 равни части. Всяка от тях разточете на кора, намажете с мазнина и поръсете с натрошено сирене. Подреждайте така приготвените овални кори една върху друга.

В средата им сложете чашка и направете 8 разреза като торта, започвайки от нея. Получените 8 части се усукват, леко се дърпат и се оформят така листата на цветето.

Оформете два фитила от двете топчета, които се сплитат и се оформят като венец в средата на питата, като се свързват.

Разточете останалото тесто и изрежете 8 кръгчета. От 6 от тях оформете роза, а останалите 2 направете на нейни листенца. Сложете розата в средата на венеца.

След като питката втаса още 20 минути, намажете я с жълтъка, разбит с 1 с.л. олио и поръсете семена по избор.

Изпечете Питата Слънце в загряна на 170 градуса за около 30 минути. При нужда покрийте с алуминиево фолио по време на печенето, за да не изгори.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: