Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Непослушна питка

Непослушна питка

Непослушна питка
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Я да видим кой не е слушал днес, не говорим само за питката"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр. (1 жълтък за намазване)
  • прясно мляко - 400 мл
  • кисело мляко - 2 с.л
  • суха мая - 1 пакетче (7 г)
  • захар - 2 с.л
  • сол - 1 с.л
  • олио - 10 с.л
  • брашно - над килограм до замесване на средно твърдо тесто
  • масло - 1 пакетче
  • сирене - 150 г
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете средно твърдо тесто и оставете на топло да втаса. Разделете тестото на 5 части по 235 г, 1 част която е 625 г и малка топка - 75 г.

Разточете 5 обли малки кори, които мажете обилно с масло и редите една върху друга, но без последната.

Разрязвате на 8 части, като центърът остава цял, всяко листо премятате на една страна и свивате края отдолу. От снимката ще разберете по-добре.

От голямата част тесто разточвате голяма тънка кора, мажете обилно с масло и натрошавате сирене.

Навивате на руло и режете на рулца, с тях придавате почти завършен вид на питката, като ги редите по края.

От краищата редите по средата, с малкото топче тесто оформяте роза или изрязвате формички по ваш избор. Оставяте да втаса, след което мажете с разбития жълтък и печете в загрята фурна на 170 градуса.

Непослушна е тази вкусна питка, защото маслото и сиренето на места се показаха, получават се пукнатини, което е критерии на отлично изпълнение на рецептата.

Добър апетит с тази страхотна Непослушна питка!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: