Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача за именник

Погача за именник

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Погача за именник
Снимка: Мария Симова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Всеки именни би бил доволен да почерпи скъпи гости с такава погача, не мислите ли"

Необходими Продукти

  • мая - 11 г суха
  • захар - 1 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • прясно мляко - 300 мл топло + 1 с.л.
  • олио - 150 мл
  • яйца - 2 бр. (без 1 - я жълтък - за намазване)
  • брашно - 750 г
  • сол - 1 ч.л.
  • краве масло - 50 г меко за мазане на корите
  • маково семе - + сусамово за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесете захарта, маята и топлото прясно мляко, разбъркайте. Прибавете олиото и разбитите 2 белтъка с първия жълтък.

Прибавете предварително пресятото и смесено със солта брашно, замесете меко тесто.

Завийте тестото с чиста кърпа и оставете за 30 минути да втаса.

Втасалото тесто разделете на две равни части. От едната част оформете девет еднакви по големина топчета. Поставете ги в тава, постлана с хартия за печене, като едно от топчетата поставите в средата на тавата а останалите осем на разстояние около него.

Разбийте жълтъка с прясното мляко и намажете топчетата. Върху това в средата поръсете с макови семена.

От останалата половина от тестото оформете 4 еднакви по големина топчета.

Разточете топчетата на кори и ги поставете една върху друга, като помежду им мажете с мекото масло, последната кора не можете.

Разточете купчинката от кори на по-голяма кора, разделете я на 8 триъгълника, като в средата на всеки триъгълник направите малък вертикален прорез.

Прекарайте острия край на триъгълника през прореза 1 път и поставете върху едно от топчетата. Широката част на триъгълника да е откъм стените на тавата, а острата навътре до топчето в средата.

Така процедирате с останалите седем триъгълника. Така оформената погача за именник, намазвате с останалия разбит жълтък с прясно мляко и поръсвате със сусам, тестото само около стените на тавата.

Покрийте погачата и оставете да втаса за 20 минути на топло. Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до златисто кафяв цвят отгоре за около 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: