Начин на приготвяне
Разтворете маята заедно със захарта в топлото прясно мляко. Пресейте брашното, добавете солта и заедно с останалите продукти замесете меко и еластично тесто.
Оставете да се отпусне за десетина минути. Разделете тестото на части - 1 голяма за рулото, една средна за дъното на погачата и 5 малки топки.
Разточете голямата топка на правоъгълна кора. Намажете я с олио и навийте на стегнато руло. Нарежете на парчета около 1.5 см и ги подредете изправени по стените на тавата (виж снимките).
Средната топка разточете и я поставете на дъното. Намажете я с олио. Всяка малка топка разточете на елипса и я намажете с олио. Завийте на руло и срежете краищата, като в средата трябва да остане цяло (около 2см).
Усучете краищата (виж снимката) и ги съберете. Наредете ги в тавата като цвете. От останалото тесто направете малки розички.
След като втаса, я намажете с жълтък разбит с малко мляко и печете на 200 градуса до готовност.
Сметановата погача е много вкусна.