Начин на приготвяне
Най-напред си пригответе плънката. Нарежете лука на ситно и го задушете в олио с малко вода и сол.
Щом лукът омекне и остане на мазнина, прибавете към него каймата. Запържете и нея за кратко.
След това добавете ориза, предварително добре измит под течаща вода. Запържете и него, докато стане прозрачен.
След това прибавете подправките и 2 ч.ч. топла вода. Оставете на котлона, докато течността се абсорбира.
Махнете от котлона и оставете плънката леко да се охлади.
Поставете зелката в тава с кочана нагоре. Изрежете кочана с остър нож и махнете няколко от най-вътрешните листа.
Разстелете листата на зелката внимателно, като започнете от най-външните. В центъра поставете част от плънката.
След това я захлупете с няколко листа. По същия начин продължете с останалата плънка.
Прехвърлете пълнената зелка в йенска тенджера с капак или в глинен съд.
Добавете малко вода и намажете мързеливата сарма с олио. Сложете да се пече в студена фурна, която включете на 200 градуса.
Печете в продължение на час и половина, като последните 20 минути махнете капака, за да се запече до златисто пълнената зелка (Мързелива сарма).
Добър апетит!