Бабините Ореховки

Румяна С.Румяна С.
Чирак
83
458
350
265
17/01/2020
"Най-вкусните ореховки са онези, които баба ни е научила да приготвяме "
Приготвяне15 мин.
Готвене15 мин.
Общо30 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 176
  • Преглеждания за месеца294
  • Преглеждания за седмицата18
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • орехи - 100 г смлени
  • захар - 150 г
  • белтъци - 2 бр.
  • царевично нишесте - 1 с.л. /брашно/
  • лимонов сок - 2 - 3 капки
  • ванилия - 1 бр.
* мерки и количества
Ореховки

Начин на приготвяне

Смиламе орехите на ситно в блендер или в мелничка за ядки.

В тенджерка слагаме половината от орехите, белтъците и захарта на слаб огън /2-3 степен/. Разбъркваме, докато захарта се разтвори напълно.

Правим го на умерена до ниска температура, за да се хомонизира сместа добре и да не сготвим белтъците.

Първоначално сместа е по-рядка, но в последствие се сгъстява, тогава я махаме от котлона. Добавяме останалите орехи и лимонов сок и разбъркваме добре.

Накрая прибавяме нишестето и ванилията и разбъркваме отново. Оставяме сместа леко да се охлади преди да печем, но не прекалено.

Застиламе хартия за печене върху тавата на фурната и с лъжичка загребваме от сместа и оформяме ореховка. Оставяме място между ореховките.

В предварително загрята фурна на 160 градуса печем бабините ореховки 15 минутки.

Полезен съвет: Винаги, когато пека бисквити, слагам една-две в първата тава, само да преценя тестото - колко се разтича, колко време му трябва, дали трябва да намаля или увелича температурата.

А между другото знаете ли, че има село в Молдова, което се казва Ореховка? :)

Масивна метална орехотрошачка Лукс-13%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Масивна метална орехотрошачка Лукс
7.50 лв.
6.50 лв.
Виж ››

Не просто лесна за използване орехотрошачка, а и стилен моден кухненски аксесоар - препоръчваме на всеки металната орехотрошачка Лукс.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар