Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Курабийки»Бабините орехови курабийки

Бабините орехови курабийки

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
851k273
Бабините орехови курабийки
Снимка: Иван Кацаров
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
165 мин.
Порции
100
"Автентична рецепта за традиционните бабини орехови курабийки"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 500 г
  • кисело мляко - 250 г
  • сода за хляб - 2 ч.л.
  • орехи - 200 г счукани
  • канела - 1 пакетче
  • мас - 200 г (масло)
  • брашно - за твърдо тесто (около 1 кг)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата е от баба ми Катерина (Тина) от Пловдивското село Труд.

В нашето семейство тези курабии се правеха и за Великден, и за Коледа, и за празник, и за помен. Буквално курабии за всеки повод. Даже и без повод, ей така, да има нещо да си заслади човек.

Курабиите съм ги правил с масло и с мас и да Ви призная курабиите с мас са по-хубави.

1️⃣ Разтопяваме маста/маслото, като внимаваме да не се пържат.

2️⃣ Яйцата се разбиват до побеляване.

3️⃣ Слагаме содата в киселото мляко, разбъркваме и прибавяме към яйцата и хубаво разбиваме.

4️⃣ Захарта се добавя към яйчената смес и се разбива, за да се стопи.

5️⃣ На тънка струя по малко добавяме мазнината и продължаваме да разбиваме.

6️⃣ Накрая слагаме канелата и орехите.

7️⃣ Брашното е пресято два пъти, изсипваме го на плота или в голяма тава, правим голямо кладенче и в него изсипваме яйчената смес. Замесваме твърдо тесто, което оставяме да почине за 15 минути.

8️⃣ Тестото разточваме на кори с дебелина около 5 мм и с формички изрязваме курабиите. Друг начин за оформяне на ореховите сладки е чрез един специален шприц, която се слага на отвора на месомелачката и става доста по-бързо, защото се спестява точенето.

9️⃣ Курабиите се редят в намазаната с олио тавичка и се пекат до загар, който ни харесва.

Хубавото на тези курабии е, че колкото повече престояват - стават по-вкусни, но пък са толкова вкусни, че е невъзможно да престоят дълго.

Бележки към рецептата за бабините орехови курабии:

- Като вариант канелата може да се замени с ванилия;

- В част от тестото може да се настърже лимонова или портокалова кора и да се подсили с лимонова/портакалова есенция;

- Също така част от брашното (5-6 супени лъжици) може да се замени с царевично нишесте. То омекотява твърдите протеини на пшениченото брашно, правейки бисквитките по-крехки (без да са чупливи) и по-леки;

- Канелата може да се допълни с джинджифил на прах или вместо тях да се сложи кардамон.

Всичко с тези бабините орехови курабийки е въпрос на въображение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ivanova
Ivanova
Тези всички курабийки от тази доза ли са?
25.06.2020 15:38
1
Покажи всички подкоментари