Начин на приготвяне
Рецептата е от баба ми Катерина (Тина) от Пловдивското село Труд.
В нашето семейство тези курабии се правеха и за Великден, и за Коледа, и за празник, и за помен. Буквално курабии за всеки повод. Даже и без повод, ей така, да има нещо да си заслади човек.
Курабиите съм ги правил с масло и с мас и да Ви призная курабиите с мас са по-хубави.
1️⃣ Разтопяваме маста/маслото, като внимаваме да не се пържат.
2️⃣ Яйцата се разбиват до побеляване.
3️⃣ Слагаме содата в киселото мляко, разбъркваме и прибавяме към яйцата и хубаво разбиваме.
4️⃣ Захарта се добавя към яйчената смес и се разбива, за да се стопи.
5️⃣ На тънка струя по малко добавяме мазнината и продължаваме да разбиваме.
6️⃣ Накрая слагаме канелата и орехите.
7️⃣ Брашното е пресято два пъти, изсипваме го на плота или в голяма тава, правим голямо кладенче и в него изсипваме яйчената смес. Замесваме твърдо тесто, което оставяме да почине за 15 минути.
8️⃣ Тестото разточваме на кори с дебелина около 5 мм и с формички изрязваме курабиите. Друг начин за оформяне на ореховите сладки е чрез един специален шприц, която се слага на отвора на месомелачката и става доста по-бързо, защото се спестява точенето.
9️⃣ Курабиите се редят в намазаната с олио тавичка и се пекат до загар, който ни харесва.
Хубавото на тези курабии е, че колкото повече престояват - стават по-вкусни, но пък са толкова вкусни, че е невъзможно да престоят дълго.
Бележки към рецептата за бабините орехови курабии:
- Като вариант канелата може да се замени с ванилия;
- В част от тестото може да се настърже лимонова или портокалова кора и да се подсили с лимонова/портакалова есенция;
- Също така част от брашното (5-6 супени лъжици) може да се замени с царевично нишесте. То омекотява твърдите протеини на пшениченото брашно, правейки бисквитките по-крехки (без да са чупливи) и по-леки;
- Канелата може да се допълни с джинджифил на прах или вместо тях да се сложи кардамон.
Всичко с тези бабините орехови курабийки е въпрос на въображение.
Коментари