Начин на приготвяне
Разбивам яйцата със захарта на пухкав крем.
Прибавям брашното с бакпулвера, олиото, ванилията и рендосани лимонови корички.
Пека блата на загрята фурна на 175°С.
Изпечени блат оставям да изстине.
За крема за тортата разбивам яйцата с 30 мл мляко, ванилията и брашната.
Другото мляко го загрявам със захарта и постепенно сипвам яйчената смес.
Бъркам, докато се сгъсти, и оставям 3-4 мин, да се свари брашното.
Става много хубав нежен яйчен крем, не много гъст.
Махам от огъня и слагам 30 г краве масло.
Сипвам в купа и слагам в хладилника да стегне за 1 час.
През това време правя захарен сироп с лимонов аромат.
В случая взимам корите на 2 лимона, 1 ч.ч. вода и 1/2 ч.ч. захар .
Варя 6-7 мин леко да се сгъсти и корите да пуснат аромата си.
Разрязвам блата на 2 части.
Слагам едната част, сиропирам малко със сироп, намазвам хубаво с моето сладко от мандарини.
Поръсвам с едро смлени орехи и слагам пласт от изстиналия крем.
Захлупвам с другата част от блата.
Сиропирам и него и намазвам отгоре с останалия крем.
Поръсвам домашната торта обилно с орехите.
Оставям в хладилника да престои поне 3 часа.
Да отбележа, че монтирах селската торта с ринг и като се изстуди го махнах.
Моята домашна торта от старите тефтери е супер лесна за приготвяне и невероятно вкусна!