Начин на приготвяне
Подготвеното конско месо се почиства от всички жили и сухожилия. Оставя се само мускула.
От него се оформят парчета с големина по собствен избор.
Измиват се, оставят се да се отцедят и добре се подсушават в кърпа.
В удобен съд се изсипва половината от солта, нареждат се парчетата месо. Отгоре им се изсипва останалата сол и се зариват хубаво в солта.
Покриват се с фолио и се оставят в хладилника за 24 часа.
След като са престояли 24 часа се вадят от хладилника и се изриват от солта.
Премиват се със студена вода и след това се оставят във вода за 24 часа.
После се вадят от водата, изплакват се със студена вода и се подсушават много добре.
В съд смесваме всички подправки за пастърма и втриваме хубаво във всяко парче.
В края всяко парче пастърма се пронизва с канап и се окачват на проветриво място на разстояние едно от друго.
Тази конска пастърма с чубрица е готова за консумация след 7 дни.