Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита с чубрица и сирене

Пита с чубрица и сирене

NEVINEVI
Помощник Готвач
1629965321k3
Пита с чубрица и сирене
Снимка: NEVI
1 / 5
25/11/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Запретвайте ръкави, не се бавете, и вкусна ароматна пита с чубрица и сирене пригответе"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 600 г
  • кисело мляко - 200 г
  • вода - 100 мл
  • яйца - 1 бр.
  • белтък - 1 бр.
  • мая - 25 г прясна
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сирене - 100 г краве
  • чубрица
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко водата и разтворете маята, захарта и една супена лъжица брашно в нея и оставете да шупне на топло за 15 мин.

Пресейте брашното и солта и направете кладенче в него. Разбийте киселото мляко с яйцето и белтъка. Сипете яйчената смес и шупналата мая в кладенчето. Замесете меко тесто, което не лепне по ръцете. Отделете 200 грама от тестото настрани.

Към останалата част от тестото прибавете натрошеното сирене и чубрица на вкус. Премесете тестото и върху набрашнен плот го разточете на средно тънка кора. Намажете едната половина на кората с олио, а другата нарежете на ленти, без да стигате до края (вижте снимките).

После навийте на руло, като започнете от не нарязаната страната. Подравнете краищата и сложете така оформеното руло по ръба на тава с размер около 30 см, застлани с хартия за печене и намазана с олио.

Премесете заделеното тесто и разточете на тънка кора, намажете с олио и навийте на руло. Срежете готовото руло по дължина на две части и ги усучете една в друга.

После навийте на охлюв и го сложете в средата на тавата. Оставете готовата пита да втаса на топло за около един час. Намажете с жълтък и поръсете със сусам.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: