Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кренвиршки»Кренвиршки с чубрица и семена

Кренвиршки с чубрица и семена

Кренвиршки с чубрица и семена
Снимка: Monika Ivanova
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
"И ако на масата не ни чакат кренвиршки с чубрица и сметана защо въобще да ви идваме на гости"

Необходими Продукти

  • вода - 100 мл
  • айран - 200 мл
  • суха мая - 1 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • яйца - 2 бр. + 1 жълтък
  • краве масло - 1 с.л. меко
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • брашно - 650 г
  • плънка
  • кренвирши - 2 бр. Кент
  • кашкавал - 50 г настърган
  • сирене - 50 г натрошено
  • чубрица
  • семена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В хладка вода се разбърква маята със захарта и малко брашно на кашичка и оставям да бухне.

С останалите продукти се замесва средно меко тесто. Намазва се с олио, покриваме с фолио и оставяме да втаса 40 минути на топло.

Приготвя се плънка, като половин кренвирш се нарязва на малки кубчета и се смесва с натрошено сирене и настърган кашкавал. Вторият се реже на пръчици дължина около 8 см.

Тестото разделено на две, като първата част се разточва на правоъгълник и нарязваме на ленти, широки 1-2 см. Всяко парче кренвирш се увива с лента тесто, като се застъпва леко и нареждаме в тава върху хартия за печене.

Останалото се разточва на кръгла кора, реже се на 8-12 триъгълника. В широката част поставяме малко плънка и навиваме на кифлички. Нареждат се в тавата.

Оставяме да почине още 20 минути, намазваме с разбит жълтък с 1-2 с.л. олио.

Кифлите поръсваме със семена, а останалите - с чубрица.

Печем в загрята фурна 180°C до златисто 20-25 минути.

Чудесна закуска!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: