Начин на приготвяне
В купа се разбиват с миксер яйцата със захарта. Добавя се олио, топло прясно мляко с разтопен в него шоколад и разбъркано с какаото.
Прибавя се есенция от портокал и накрая брашното, разбърква се кексова шоколадова смес.
Сипва се в правоъгълна тавичка върху хартия за печене и печем в загрята фурна 180°C около 25-30 минути до суха клечка.
Изважда се шоколадовият блат да се охлади, краищата се изрязват и се хапват, а отгоре се сиропира със смес от прясно изцеден портокалов сок, прясно мляко и мед.
Леко се загрява готварска сметана, добавя се малки парчета шоколад и се разбърква да се разтопи. Ако е гъсто, добавям и малко прясно мляко.
Блатът се нарязва на квадрати като за петифури с размери по избор и се залива с шоколадовата глазура.
От този блат за шоколадови петифури се получават разкошни пастички.
Декорира се с розички от разбита сметана с маскарпоне и жълта боя.
Сервираме охладени!