Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Дивеч»Пържоли»Маринован стек от щраус на скара

Маринован стек от щраус на скара

Потребител#240543Потребител#240543
Помощник Готвач
54278138153
Маринован стек от щраус на скара
Снимка: Потребител#240543
1 / 5
30/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Стек от щраус със страхотна марината - ястие за специален повод и любими хора"

Необходими Продукти

  • месо от щраус - 600 г филе от щраус
  • моркови - 5 - 6 бр.
  • тиквички - 2 бр.
  • индийско орехче - смляно
  • кориандър - на зърна
  • кивано - 1 бр.
  • вино - 1 ч. червено
  • оцет - 2 с.л. Балсамико, червен
  • чесън - 2 ск.
  • черен пипер - млян
  • сол
  • горчица - 1 ч.л. за барбекю
  • лимони - 1 1/2 бр.
  • мандарини - 2 бр.
  • нар - 1/2 бр.
  • сметана - 3 с.л.
  • зехтин - 2 с.л. екстра върджин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отдавна се точех на тези щраусови стекове и избирах подходящ ден. И избрах! Вчера беше добър ден за нашето семейство и изискваше подобаващо да го отчетем.

Първо се приготвя сосът от кивано /бодливата краставица/. В дълбок съд за блиндиране се смесват вътрешността на киваното /разрязва се на две и се изгребва с лъжица, като преди това се отделят резени за декорация/, чесънът, сокът от лимоните и мандарините, горчицата, зехтинът, черният пипер и малко сол. Всичко се разбива с пасатор.

За стековете от щраус се приготвя марината от чашата вино, щипка индийско орехче, щипка кориандър и балсамовия оцет.

Месото от щраус поема много бързо аромати и е деликатно само по себе си. Така че не се прекалява с подправки и не се маринова дълго. Слагат се стековете в разлат съд и се заливат с маринатата за 15-20 минути.

На това месо подхождат зеленчуци, цитрусови плодове, че дори макарони и морски дарове.

Измиват се морковите и тиквичките и се нарязват във вид, удобен за гриловане. Изпичат се, посоляват се и се покриват в купа.

Месото се отцежда върху кухненска хартия. Маринатата не се изхвърля.

Загрява се скарата. Не избирайте уред с отворени ребра, защото ще изтекат соковете и ще ги загубите. Този е най-добрият начин за приготвяне на щраусовото месо.

Сега....пече се лесно, но се изисква прецизност. Грилът трябва да е нагорещен. Заставате прави до него, слагате до себе си кухненски часовник, ако щете хронометър, и подреждате половината от стековете. Едно, за да не се понижи температурата в съда и друго, за да можете да обслужвате вътре в скарата количеството щраусово месо бързо.

Засича се 1 минута. Обръщат се. Работи се с щипка, НЕ се бодат – ще изтече сокът им. Засича се пак 1 минута. Обръщат се отново, силата на скарата се намалява до умерена и се отброяват 3 минути за тази им страна. За другата – още 3 минути. Моите пържоли приготвих до степен мидиъм уел. Готовите стекове се посоляват леко и се увиват в домакинско алуминиево фолио за 10 минути да починат.

При соковете от месото в грила се налива маринатата. На слаб огън се редуцира /сгъстява/ сместа за 5 минути, прибавя се сосът с кивано, разбърква се и се маха от огъня. Прецежда се през широка цедка. Оставя се да изстине и се добавя сметаната. Разбърква се до хомогенност.

Този сос ми отне повече време, отколкото приготвянето на зеленчуците и маринования стек от щраус на скара взети заедно, но пък е много свеж.

А най-голямата изненада дойде, да се оплача, когато спря токът... за два часа, точно когато сглобявах порциите! Снимките са правени при полеви условия, под загадъчната светлина на единствената лампа, включена към генератора.

Много задушевна атмосфера. Но-о..с любими хора всякак е добре!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: