Начин на приготвяне
Тиквичките се измиват много добре и се нарязват на средни парченца. Не се белят, махат се само краищата.
Празът се нарязва на ситно и заедно с нарязаните тиквички се задушават с малко вода и 1 ч.ч. олио до омекване на зеленчуците.
Да не се задушава много време, т.к. тиквичките стават на каша.
За тази мусака с тиквички те трябва да се задушат и да се запазят цели парченцата.
Месото се измива добре, нарязва се на дребни парченца и се смила с месомелачка. Най-добре е да се смели преди готвене, за да е добре измито и прясно.
Смляното месо се запържва с 1 ч.ч. олио до получаване на трохи.
Изсипва се в засилените зеленчуци.
Прибавя се 1 с.л. червен пипер, черен пипер и сол на вкус.
Разбърква се добре, прибавя се малко топла вода и се мусаката пече по изпаряване на водата.
10 мин преди ястието да е готово, се прибавят нарязаният на ситно копър и магданоз без дръжките.
Тази мусака от тиквички с праз без заливка от 1960 г. е много вкусна! Опитайте!