Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхния»Леща с праз и картофи от 1960 г.

Леща с праз и картофи от 1960 г.

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Леща с праз и картофи от 1960 г.
Снимка: Мария Божилова
1 / 2
15/02/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • леща - 500 г
  • праз - 2 стръка
  • олио - 1 ч.ч.
  • чесън - 1 глава
  • картофи - 2 бр. средни
  • брашно - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сода бикарбонат
  • сол
  • чубрица
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лещата се изчиства и измива добре.

1 бр. праз се нарязва на ситно и заедно с лещата се слага в тенджера. Прибя се 1/2 ч.ч. олио и вода. Количеството е в зависимост колко гъста искате да е лещата.

Като заври, се прибавя щипка сода.

Картофите се обелват и нарязват на кубчета.

След като заври, се прибавят картофите, изчистеният чесън на скилидки и чубрица на вкус.

Оставя се да ври, докато лещата се свари, след което се прибавя запръжката, магданоз и сол на вкус. Ври 5 мин. и се маха от огъня да не загори нашата яхния.

Приготвяне на запръжката:

1 бр. праз се нарязва на ситно и се запържва с 1/2 ч.ч. олио. След като се запържи, се слага 1 с.л. брашно. Като се запържи, се прибавя 1 с.л. червен пипер. Вдига се от огъня готовата яхния от леща, като се сложи червения пипер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: