Начин на приготвяне
Лещата се изчиства и измива добре.
1 бр. праз се нарязва на ситно и заедно с лещата се слага в тенджера. Прибя се 1/2 ч.ч. олио и вода. Количеството е в зависимост колко гъста искате да е лещата.
Като заври, се прибавя щипка сода.
Картофите се обелват и нарязват на кубчета.
След като заври, се прибавят картофите, изчистеният чесън на скилидки и чубрица на вкус.
Оставя се да ври, докато лещата се свари, след което се прибавя запръжката, магданоз и сол на вкус. Ври 5 мин. и се маха от огъня да не загори нашата яхния.
Приготвяне на запръжката:
1 бр. праз се нарязва на ситно и се запържва с 1/2 ч.ч. олио. След като се запържи, се слага 1 с.л. брашно. Като се запържи, се прибавя 1 с.л. червен пипер. Вдига се от огъня готовата яхния от леща, като се сложи червения пипер.