Бял хляб със слънчогледови семки

01/02/2020
"Нищо не може да се сравни с хрупкавата коричка и уникалния аромат на току що изпечения домашен хляб. Този тук има и слънчогледови семки - не чакайте, ами се захващайте за работа "
Приготвяне10 мин.
Готвене25 мин.
Общо35 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо245
  • Преглеждания за месеца11
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • брашно - 300 г + за поръсване
  • мая - 10 г жива
  • вода - 200 мл
  • олио - 1 ч.л. + за намазняване на ръцете
  • сол - 2 щипки
  • мед - 10 г
  • слънчогледови семки - 4 с.л. с връх + за поръсване (сурово, белено)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Разтворете меда и маята в леко затоплената вода и разбъркайте. Оставете да шупне за 5 минути.

2. Пресейте брашното, смесете със солта и направете кладенче, в което сипете шупналата мая, мъничко олио и слънчогледовите семки - накълцани.

3. Замесете меко и добре хидратирано тесто. В началото ще лепне, защото водата е повече, но при по-дълго месене, поне 5 минути, ще придобие еластичност. Намазнявайте ръцете си, за да предотвратите лепненето, или ползвайте миксер с приставки за тесто (в този случай месете само 3-4 минути). При нужда добавете и малко брашно, но не прекалявайте.

4. Оформете продълговато хлебче и го сложете в намазнена висока форма, от стандартните за кекс с правоъгълни размери.

Оставете хляба да втаса и бухне за 40-50 минути.

5. Поръсете хляба със още слънчогледово семе и малко брашно и пъхнете в загрята на 180 градуса фурна за 25 минути или до златист загар на коричката.

6. Извадете от формата белия хляб със слънчогледови семки, сложете да изстива върху решетка и нарежете на вашата трапеза.

Добър апетит!

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Албена Атанасова
Много вкусна и здравословна рецепта.
0
0