Начин на приготвяне
Нарязваме зелето на ивички. След което го задушаваме за около 10-15 мин под капак с 6 с.л олио. Подправяме с червен пипер и задушаваме, докато зелето не омекне.
След като е готово, го отделяме настрани.
Нарязваме на сито една глава лук и леко задушаваме на не много силен котлон. Прибавяме каймата и разбъркваме добре. Държим на котлона, докато каймата не стане на гранули.
Подправяме я с черния пипер и сол на вкус.
Ред е да редим нашата мусака в гювечетата. Редим ред зеле, ред кайма, и завършваме с още един ред зеле.
Гювечетата печем в предварително студена фурна, нагласена на 180 градуса за 30 мин.
След което подготвяме и заливката за мусака им. В купа разбиваме яйцата заедно с брашното.
Сместа се излива във всяко от гювечетата. Запичаме мусаката без капак за 15 мин и нашата ямболска мусака в гювече е напълно готова.