Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Ямболска мусака в гювече

Ямболска мусака в гювече

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
3733k1k4
Ямболска мусака в гювече
Снимка: Аника Войт
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Ей така се прави вкусна мусака по Ямболски, пак заповядайте"

Необходими Продукти

  • зелеви листа - 500 г
  • червен пипер - 2 - 3 ч.л.
  • олио - 6 с.л. (за зелето) и 2 - 3 с.л (за каймата)
  • кайма - 500 г свинска
  • лук - 1 бр. глава кромид
  • червен пипер 1 - 2 ч.л.
  • черен пипер - 1 - 2 щипки смлян
  • сол - на вкус
  • За заливката
  • брашно - 2 с.л.
  • яйца - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме зелето на ивички. След което го задушаваме за около 10-15 мин под капак с 6 с.л олио. Подправяме с червен пипер и задушаваме, докато зелето не омекне.

След като е готово, го отделяме настрани.

Нарязваме на сито една глава лук и леко задушаваме на не много силен котлон. Прибавяме каймата и разбъркваме добре. Държим на котлона, докато каймата не стане на гранули.

Подправяме я с черния пипер и сол на вкус.

Ред е да редим нашата мусака в гювечетата. Редим ред зеле, ред кайма, и завършваме с още един ред зеле.

Гювечетата печем в предварително студена фурна, нагласена на 180 градуса за 30 мин.

След което подготвяме и заливката за мусака им. В купа разбиваме яйцата заедно с брашното.

Сместа се излива във всяко от гювечетата. Запичаме мусаката без капак за 15 мин и нашата ямболска мусака в гювече е напълно готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: